Trumbo

Είδος: Βιογραφικό δράμα
Συντελεστές: Jay Roach (σκηνοθεσία), John McNamara (σενάριο) βασισμένο στη βιογραφία Dalton Trumbo του Bruce Alexander Cook με τους Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Louis C.K., Elle Fanning, John Goodman και Michael Stuhlbarg
Διάρκεια: 124’
Υπόθεση: Το 1940, o Dalton Trumbo (Bryan Cranston) είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους σεναριογράφους του κόσμου. Θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του Χόλιγουντ και είναι ένας ακτιβιστής που υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα. Όταν καλείται στο δικαστήριο μαζί με άλλους συναδέλφους του για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, ο Trumbo αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και καταλήγει σε μια ομοσπονδιακή φυλακή, ενώ εξασφαλίζει την αιώνια έχθρα της ισχυρής αντικομμουνίστριας κοσμικογράφου Hedda Hopper (Helen Mirren). Για τα επόμενα 13 χρόνια, όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ αρνούνται να προσλάβουν τον Trumbo από φόβο μήπως συνδεθούν με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του αντιλήψεις. Ο Trumbo αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι του, ενώ οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι γείτονες τον αποφεύγουν. Ο Trumbo όμως δεν πτοείται και συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει σενάρια, είτε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο είτε με την υπογραφή άλλων σεναριογράφων. Καταφέρνει να κερδίσει 2 Όσκαρ, για το The Brave One και το Roman Holiday (το οποίο του απονεμήθηκε μετά θάνατον, αφού το είχε υπογράψει ο Ian McLellan Hunter).
πηγή: www.myfilm.gr

maxresdefault
Άποψη:
Η ταινία αφηγείται την προσωπική ιστορία του σεναριογράφου Dalton Trumbo, η οποία τοποθετείται στο χωροχρονικό πλαίσιο μια ταραχώδους εποχής της αμερικανικής ιστορίας, όπου κυριαρχεί η μεταπολεμική αντικομμουνιστική υστερία με πρωτοστάτη τον Γερουσιαστή Τζότζεφ Μακάρθυ. Πρόκειται για μία περίοδο, όπου λαμβάνουν χώρα μαζικές απαγγελίες κατηγοριών για ανυπακοή, προδοσία χωρίς την ουσιαστική απόδειξη ή τεκμηρίωσή τους δίνοντας έμφαση σε πολιτικά ή εθνικά κριτήρια. Με άξονα την επίμονη έρευνα για εξακρίβωση κομμουνιστικών επιρροών χιλιάδες Αμερικάνοι κατηγορήθηκαν ως Κομμουνιστές ή ως επιρρεπείς στον Κομμουνισμό και αρκετοί εξ αυτών έχασαν τις δουλειές τους, στιγματίστηκαν και απομονώθηκαν κοινωνικά ή φυλακίστηκαν.
Κορωνίδα του Μακαρθισμού ως κοινωνικού και πολιτιστικού φαινομένου αποτέλεσε η Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ -ένας άτυπος κατάλογος καλλιτεχνών που θεωρούνταν μέλη ή επιρροές του Κομμουνιστικού Κόμματος- η οποία κυκλοφορούσε στις κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλυγουντ και όσοι συμπεριλαμβάνονταν σε αυτήν αποκλείονταν από κάθε εργασία στον κινηματογράφο και σε αρκετά θέατρα των ΗΠΑ. Ο ήρωας της ταινίας Dalton Trumbo ήταν στα ονόματα της Μαύρης Λίστας.
Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Trumbo ακολουθώντας πιστά τα ιστορικά γεγονότα, αποκρυσταλλώνοντας με καθαρότητα τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της εποχής. Δεν υπάρχουν δραματικές εξάρσεις, σκηνοθετικές κορυφώσεις ή μεγάλη εμβάθυνση στα εσωτερικά διλήμματα ή την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών. Η κυριαρχία του κλίματος καχυποψίας και φόβου, η κατάφωρη παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων, ο αποκλεισμός και η συνακόλουθη οικονομική, επαγγελματική και προσωπική εξαθλίωση των διωκόμενων καλλιτεχνών μεταφέρεται στην ταινία με έναν στρογγυλεμένο και ήπιο τρόπο.
Η σύνθετη και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα του Trumbo αποδίδεται με ενάργεια και μαεστρία από τον Bryan Cranston, ο οποίος με την αδιόρατη ειρωνεία του φωτίζει την αντιφατικότητα του ήρωα που ενσαρκώνει: μια κομμουνιστική ιδεολογία περιτυλιγμένη σε ένα καπιταλιστικό lifestyle. H εξαιρετική υποκριτική ευελιξία Cranston επέτρεψε να αποτυπωθεί γλαφυρά στην μεγάλη οθόνη το κράμα των αντιθέσεων του χαρακτήρα του Trumbo: ευφυής, παθιασμένος και καινοτόμος στις δημιουργίες του, πεισματάρης, ιδιότροπος και οξύθυμος στην οικογενειακή του ζωή, αγχώδης, εκκεντρικός και εξαρτημένος από αλκοόλ και φάρμακα στη δουλειά του. Ο Trumbo ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ο οποίος αγαπούσε την πατρίδα και πίστευε πως με την υποστήριξη των αδυνάμων θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Γι’ αυτό και στις ταινίες του υπάρχει ένας χαρακτήρας «που επιλέγει την τιμή πάνω από την προσωπική εξέλιξη, ένας χαρακτήρας που παλεύει για τον δρόμο της αρετής»
Η ταινία έχοντας σε πρώτο πλάνο την προσωπική ιστορία του Trumbo πραγματεύεται μια μαύρη σελίδα της ιστορίας του αμερικάνικου κινηματογράφου με γκρι χρώματα χωρίς, όμως, να χάνει κατ’ ανάγκη από την αρτιότητα ή το καλλιτεχνικό της ενδιαφέρον. Εκτός της θαυμάσιας ερμηνείας του Bryan Cranston κερδίζει τις εντυπώσεις η έξοχη Helen Mirren στο ρόλο της φλεγματικής αντικομμουνίστριας κοσμικογράφου Hedda Hopper.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *